ACATIST lui…EMINESCU!!!


Am descoperit că cineva, nu spui cine -deocamdată; dar vă spun că e o doamnă, care nu-şi declină numele întreg, ci semnează cu un NICKname, e drept că-şi pune şi o poză pe coperta 4, dar o poză neidentificabilă…-, a întocmit mai multe Acatiste, dedicate diferitelor personalităţi româneşti, mai actuale sau din vechime, începând cu Zalmoxe (şi toţi ai lui; există Acatist pt Deceneu, pt Burebista etc) şi nu ştiu dacă să râd sau să plâng. Ba încă i-a fost alcătuit şi un Acatist omului, unde, la finalul acatistului, nu se mai roagă omul lui Dumnezeu, ci, culmea, Dumnezeu se roagă omului!!  Rău a mai ajuns şi Dumnezeu!! Să se roage El de cel pe care l-a creat!!! Asta da treabă!!!…

Oameni buni, ori eu m-am dus cu capul, şi nu mai înţeleg lumea,  ori unii dintre semenii mei sunt rău de tot duşi cu …ţiglele de pe casă!!

Şi ca şi cum Acatistul omului şi Acatistul lui Zalmoxe, în posesia cărora intrasenm, mai acum vreo două luni, nu erau îndeajuns, ieri primesc Acatistul lui Eminescu!!

Am crezut că m-a lovit un meteorit!! Băi nene, aşa de mult ne-am scrintitără cu căpuţu`, încât nu mai facem diferenţa între una şi alta??..

Ştiu că toţi, dar cu precădere poeţii şi pretinşii poeţi, la unison, şi toţi literaturiştii, se întrec, cel puţin de două ori pe an, (în ianuarie şi în iunie) să-i aducă, care mai de care, osanale lui Eminescu,  poetul nostru naţional, dar să ajungi cu adulaţia până acolo încât să-i faci Acatist, cred că e deja…prea mult!! Şi cred că şi bietul Eminescu se-nvârte-n mormânt!!

Mai mult, persoana aceasta „cu idei”, nu se limitează doar la a-i creiona un Acatist (mă şi văd stând în genunchi şi rugându-mă lui Eminescu ca să obţin favoruri de la Dumnezeu!! Şi nu să stau oriunde, ci la mormântul lui din Bellu, unde nici măcar ţărână din fostul lui mormânt nu cred că s-a adus!!), ci, pe una din pagini propune…canonizarea lui!!

Nu-mi rămâne decât să zic: mare-i Grădina …

8 responses to this post.

 1. Nu-i spune nimeni nimic?! 😮

  Răspunde

  • De obicei, oamenii preferă să tacă în situaţii ca aceasta. Eu, nu tac! Mă exprim, şi nu ştiu, parol, cum e mai bine, să tac sau să mă exprim. Unora, probabil că li se pare …cool, să-i faci un Acatist lui Eminescu. Mie, nu! Mie mi se pare cea mai…idioată idee. Dar, la urma-urmei, cine sunt eu să-mi dau cu părerea?? Eu privesc lucrurile strict din punct de vedere duhovnicesc. Eminescu o fi fost el mare, este mare ca poet (nu unicul, aşa cum se tot spune, însă nu facem acum, aici, comparaţii, nici analogii sau divagaţii!!), dar, totuşi, oricât l-am iubi, nu poate fi trecut în rândul sfinţilor, despre care ştim că trebuie să întrunească nişte criterii ca să fie trataţi ca atare. Dar, ce să mai vorbim, o fi zis, biata femeie: „Mă, dacă l-au trecut în calendar, cu seninătate, pe Ştefan cel Mare (habar n-am nici la ăsta pe ce criterii, eu ştiu că politica-i politică, sfinţii sfinţi!!, o fi fost el un bun strateg, dar sfânt în niciun caz!!), de ce nu l-ar trece şi pe Eminovici!” Ei, ce-ar mai fi să manifestăm acum şi pentru canonizarea lui!! Abia aştept să fie tipărit „Acatistul” ca să-l dau publicităţii, cu tot riscul de rigoare…

   Răspunde

   • Sunt de acord în totul. Asa cred că gândește toată lumea normală.
    Ce treabă are acatistul cu Eminescu?
    Măcar Ștefan a ridicat mănăstiri.
    Nu, e peste puterea de înțelegere.

  • Scumpa Ana May, ca să devii sfânt nu-i destul să ridici clădiri, fie ele şi mănăstiri. (Divagând puţin, am să spun că, probabil, şi Ciubotea Daniel va fi scris in calendar pt construirea unei clădiri…Catedrala, aşa-zisă, a neamului, chiar daca, cu toţii ştim că nu cu banii din leafa lui de mahăr BOR a construit mastodontul…iertat sa-mi fie!!). Apoi ştiut este că Mănăstirile, erau, de fapt, fortăreţe, pentru apărare, la o adică. Istoria o spune, nu eu!! Ştefan era bine sfătuit de Sfântul acelei vremi, Daniil Sihastru. Construia Mănăstiri pe post de fortăreţe. (Citez doar „Sobieski și românii”). Evident că-n timp de pace acolo se săvârşeau Slujbe, spre slăvirea lui Dumnezeu şi pentru binele poporului. Eu îl respect pe Ştefan, căci pentru vremea lui s-a străduit să ţină Moldova ca un stat liber (cât de liber, numai iobagii acelei vremi pot spune, căci din sudoarea muncii şi a lacrimilor lor achitau toate birurile către stat, ca statul -reprezentat prin Ştefan-, să poată achita Porţii Otomane bruma de …libertate!! Citeste VOIEVOZI FĂRĂ MORMINTE, dacă o găseşti, şi te vei elucida asupra a ceea ce spun eu aici!). Sfinţenia constă în cu totul şi cu totul altceva decât vitejia în lupte social-politice. Pentru a căpăta AURA tre să duci o luptă cu mult mai complicată, în care ARMELE sunt, deseori, (de fapt, de cele mai multe ori) invizibile şi greu de mânuit! Mulţumesc de trecere şi de URMELE lăsate! Să te acopere Dumnezeu cu iubirea Sa!

   Răspunde

 2. De ce nu ma mai surprinde asa ceva? Intr-o lume ca a noastra anormalul dicteaza ce mai conteaza un acatist pentru un poet cand tot felul de absurditati sunt acceptate in tacere….

  Răspunde

  • Cât de zdruncinate să-ţi fie ţiglele de pe casă, ca să scoţi din creier aşa enormităţi de eroare, crezând că eşti un trimis special al FORŢELOR SUPERIOARE?? Cât de smintit să fii, ca să… Doamnee, dă-mi înţelepciunea…să tac, şi nu mă-nscrie la păcate, că şi-aşa-s arhiîncărcată!!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: