13 km făcuţi aiurea, cu camera de filmat în cârcă pentru un… „popor de idioţi”…


Iertat să-mi fie, dar a trebuit s-o zic!!…

„Societatea Civilă e magnifică, dar lipseşte cu desăvârşire!!”

Marti, 27 iunie 2017, mă sună un coleguţ şi-mi propune să ne ducem să facem un reportaj. N-aveam chef nici să mor, darmite să mă duc pe căldura asta cu ditai harnaşamentele-n spate pe coclauri, când coloana mea-i varză, abia mai şade oarecum vertical, dar nah’, spiritu’ civic…

Sucălită de insistenţele coleguţului, cum-necum plec, ajung la locul cu…placarda: „Aici se termina Parcul Herăstrău!” (semnat Primăria).

 

 

 

Zăresc, de departe, şi doi bodygarzi, unul pe dreapta şi unul pe stânga aleii. Nu erau mai acum vreo 10 zile, când fusesem într-un tur al Parcului. Acum stăteau planton. Am trecut prin faţa lor, salutându-i. Nu ne-au spus nimic, ne-au lăsat să trecem. Îi lăsa pe toţi cei care voiau sa treaca si pe sportivii care alergau, drept pentru care nu le-am înţeles rolul, dar nici nu i-am întrebat. Aveam de făcut o treabă şi voiam s-o fac, nestingherit.

După câţiva zeci de paşi am ajuns la baza podului, la treptele care, dacă le urci ajungi direct la…linia ferată, unde, destul de des trec trenuri, fie de persoane, fie cu marfă. Lumea circulă pe-acolo, întrucât prin acel loc se trece dintr-o parte în alta a Lacului/Parcului Herăstrău. Sunt mulţi sportivi care aleargă, pentru a se antrena. Ei pleacă dintr-un punct, ajung la aceste scări, le urcă, traversează podul de cale ferată, apoi coboară în cealaltă parte a Parcului Herăstru. Lumea obişnuită de prin cartier, traversează prin acest loc.

 

 

 

 

 

Dăunăzi Primăria a baricadat aceastră trecere cu nişte traverse ca de cale ferată. Cică le-a ajuns edililor câţi oameni au murit acolo, surprinşi de suflul trenului sau din neatenţie la traversare!! Şi au găsit soluţia baricadării trecerii respective. Dar lumea tot trece. Unii poate pentru că încă n-au aflat de decizia edililor Primăriei, alţii pentru că, pur şi simplu n-au încotro. După ce ai străbătut vreo 6 km, ajungând aici, nu te mai întorci să ajungi la punctul de plecare, ci, te rişti, escaladând baricada…

 

 

 

 

Nu ştiu, o fi bine, n-o fi bine ce a făcut Primăria…dar, cert este că, deşi 99,99% dintre cei MUULŢI care au trecut în aprox un sfert de oră, cât am filmat, pe-acolo, toţi, la unison au înjurat, am bombănit, dar…doar pentru sine. Când i-am invitat să spună un cuvânt despre..TOŢI s-au exchivat, fiecare în felul lui. Aşa civism: DA!!

Mi-am împachetat camera de filmat şi am plecat să mă relaxez sub umbra unui copac…înţelept, dar,  şi el…tăcut!! Colegul meu amuţise şi el! Eu însă, revoltată de ideea lui, m-am gândit la Petre Ţuţea, filosoful, care a conchis: „Am pătimit 13 ani de puşcărie pentru un popor de idioţi!!” Iată că, şi eu, am pătimit cu bagaju-n spate, 13 km (dus/întors), prin Herăstrău, şi am mai pierdut şi 13 minute din viaţa mea pe Podul de cale ferată (timp în care au trecut două trenuri: unul de persoane şi unul de marfă), încercând să smulg un cuvânt cetăţeanului urbei mele, dar…NIMIC!! Nu mă interesa un cuvânt anume, voiam să-i aud opinând deschis, fie pro baricadă, fie contra baricadă!! Dar n-am obţinut decât…priviri piezişe. Ba o cucoană, ca să-mi arate că-şi cunoaşte drepturile (de cetăţean cu drepturi depline!!), de cum a ieşit de pe sub traversele alea, chinuită, transpirată, obosită, intră de-a buşilea-n vizorul camerei de filmat şi striga cât o mai ţineau bojogii: „Să nu mă filmaţi, vă rog, am dreptul la intimitate!!” De parcă mă dusesem cu camera de filmat în patul ei, pe fereastră sau pe hornul casei…

Halal civism! Şi mai zic: „Omenirea nu va pieri din pricina celor care fac rău (o distrug), ci din pricina celor care se uită tăcuţi la cei care  fac rău (o distrug) şi nu intreprind nimic ca să schimbe lucrurile!!” (apox: după Einstein)

Şi încă ceva, aflând de corvoada mea, o amică (înţeleaptă) mi-a spus: „Draga mea, lumea nu o schimbi tu!!…” (Relevant, nu..)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: